Viera

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Státny sviatok

15. marca bol v Madarsku sviatok. Bola to streda. Inak celkom dobre padlo, že uprostred týždna máš volno. Ešte v pondelok večer som sa rozhodla, že idem za spolubývajúcou na pokec, a že rozhovor začnem tým, že ako budú otvorené obchody. Myslela som že tak ako v nedelu, no dozvedela som sa, že žiadny obchod nie je otvorený, lebo by dostal nejakú sankciu, a ked náhodou by chcel, tak musí mat povolenie...... Tak by to malo byt, ale bola som z toho trochu prekvapená. Ved u nás snád len 25. decembra, na velkonočnú nedelu a možno ešte 1. januára je všetko zatvorené...... (nie som si istá pri tých posledných dvoch)
Myslela som si, že to bude len taká otázka "aby bolo o čom", ale nakoniec som bola rada, že som sa spýtala

uvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. kto hľadá nájde
    Neviem ako som zablúdil do tejto schránky, ktorú nazývate blog, ale sa mi tu páči. Zaujali ma a teraz reagujem. Som si vedomý toho že moje názory sú pre Vás (použijem slogan nášho svetového ekonóma Mikloša) také aké sú.Čo stým už narobíme?
    Keď som si prečítal prvú vetu o štátnom sviatku v MR spomenul som si na členov jednej základnej organizácie Slovákov z Budapešti, s ktorými pred niekoľkými rokmi som bloumal po Bratislave. Reč sa zvrtla i na tento sviatok. Jeden z účastníkov mi horlivo vysvetloval, že vtedy v 19 storoči išlo o presadenie národnej zvrchovanosti Maďarov. Boli sme práve pod Michalskou bránou, neďaleko Univerzitnej knižnice. Pozval som niekoľkých účastníkov do budovy knižnice kde nad schodiskom bola umiestnená pamätná tabula a v texte stálo že v tom meruôsmom roku išlo o boj za zrušenie nevolníctva v Rakúsku. Boli prekvapení a stáli v rozpakoch pred pamätnou tabulou, z ktorej bolo jednoznačne vidieť že bola staršieho dáta. Síce pripustili že protihabsburské povstanie mohlo mať aj túto dimenziu, ale unisono prehlasovali že pre Maďarov to bola vysostne národnostná záležitosť (napriek tomu že obdobný text je i na pamätnej tabuly v Šahách na dome v ktorom boli veznení účastníci povstania). Je mi to trochu nepríjemné že opäť mentorujem ale dôležité nie je len to, či sú hypermarkety otvorené, ale i to prečo v ten deň je sviatok. Na koniec myslíte si že tí maďarskí sedliaci by boli išli do povstania, keby neboli mali záujem o riešenie svojho biedneho postavenia? I tu sa ukázalo že to Goeblesovské "stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou" platilo a platí stále.
    publikované: 02.05.2008 20:39:21 | autor: cykloturista (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014