Pripravila som jej večeru. Chcela som urobiť čosi, čo nepozná, čo inde nemohla jest. Rozmýšlala som, čo by to mohlo byt (a aby to netrvalo celý den). A prišla som na to. Hortobágyi húsos palacsinta. Čiže mäsové palacinky, z oblasti Hortobágy. Jediný raz som to predtým robila, ale chutilo mi to.
Princíp je asi taký, že treba uvarit nakrájané maso (najlepšie kuracie), s paprikou a paradajkou, vo vlastnej štave (čosi ako základ perkeltu), do mäkka, najlepšie, aby sa pomaly už rozvarilo. Potom ho treba pokrájat alebo zomliet, štavu z masa medzitým pomiešat s kyslou smotanou a trochu prevarit. Trochu z nej odložit a zvyšok pomiešat s pomletým masom. Urobit palacinky, naplnit ich masovou zmesou a poliat štavou. That´s all. A vyzerá to potom podobne ako na hornom obrázku. (totižto Vieročka vyrobila málo štavy, takže preto ju tam nevidiet).
Dalším jedlom, ktoré som Pirátke navrhla na vyskúšanie bolo Erdélyi fatányéros. Je to síce madarské, ale z oblasti Transylvánie, je to viac druhov masa, ako vidiet aj na obrázku, tuším telacie, bravčové, a asi kuracie :) vynikajúce.
Ja som vtedy papala Brassói aprópecsenye. To je tiež z Transylvánie, z bravčového masa. Je to super :)
K Madarsku ešte samozrejme patrí guláš
A ešte sme dali šašlik ;)
Samozrejme je toho viac, čo reprezentuje Madarsko. Ale to až nabudúce, Pirátka :)
No a prejdime k nápojom :) Najprv sme ochutnali, tie staré známe, české…..
No a to najznámejšie české….. to sa veru lialoooooo :)
A potom aj madarské, aby to nebolo divné v Madarsku…. Tot na obrázku sa nachádza (ak by niekto nepoznal) vpredu, je len paprika (viac prevedení) a klobása. No ale doležitejší je zadný rad. Z prava: Vilmoskörte – stará známa hruškovica, Fütyülős barack – aj na Slovensku známa barack pálinka, potom Tokaji Aszú, tuším 5 putnový a nakoniec moje oblubené Szekszárdi Cabernet Sauvignon and Franc – myslím že ročník 2005, ale velmi dobré :)
Na zdravie :)
Komentáre
ci beka..Vierka,ta Ty i variť vieš..hmmm
veruze viem varit, teide
a vilmoska veru, to nasyti :D
mnam, mnam
joj, típí
Vierkaaaa
believer
och, ešte teraz sa oblizujem :P
Vierka
joj vikina
ved to nie je take zlozite, mozes pripravit na veceru pre rodinku.... aj papricku tam mozes dat ;) dobre stiplavu......
Piratka
.
Sygon,
.
jaj Budapest a stara dobra Citadela ... achhh
a teta tam prednasa tento tyzden , upsalala , keby ja mohla , kus :(
joj sygon
Vierka, teraz neviem ci si odmietla alebo neodmietla :)))
believer
OOO
escagot